Uutiset/Juttuarkisto


Tunnelmia Soppakirkosta

Lapuan vapaaseurakunnan viikottaista toimintaa rytmittää torstaipäivisin Soppakirkko.

Ajatuksista käytäntöön

"Minulla oli sydämellä monta vuotta tapahtuma, jossa ihmiset saisivat jutella ja nähdä toisiaan. Varsinkin yksinäiset voisivat tavata muita. Elämäntilanteeni oli myös sellainen, että minun oli mahdollista olla mukana järjestämässä tilaisuuksia, joista käytin nimeä 'Avoimet ovet'. Aluksi tarjottiin vain kahvit, mutta myöhemmin järjestin myös ruokailun. Leivoin itse kaiken tarjottavan ja keräsin kauppojen tarjoukset. Tilaisuudessa oli myös aina jokin pieni hengellinen juttu", kertoo Marjatta Ojutkangas. Elettiin vuotta 2009. "Bergin Ritva oli aluksi apunani ja seurakuntamme pastori Antti Hietamäki innostui Soppakirkko-ajatuksesta vuonna 2013".

Vuoden 2014 syksyllä Soppakirkko aloitti toimintansa. Keittiön kokkeina toimivat Rainer ja Ritva Berg sekä Marjatta Korpela.
Lapuan vapaaseurakunta kuuluu Härmänmaan ViaDia -yhdistykseen, jossa srk:n edustajana on Laineen Kari, joka on myös aktiivisesti ollut mukana Soppakirkon toiminnassa ja sen käynnistämisessä.

Soppaa ja sielunhoitoa

Soppakirkon keittiötiimi kertoo toiminnasta:
"Keskiviikkoaamuisen kahdeksalta haemme kaupungin liikkeistä päiväyksen ylittäviä elintarvikkeita ja seuraavan päivän lounaan valmistamme niistä aineksista, joita olemme saaneet. Soppakirkossa käy säännöllisesti n. 60 ruokailijaa ja elintarvikkeet jaetaan  tarvitsevien kesken. Kaupat lajittelevat elintarvikkeet valmiiksi. Haastavaa on joskus, kun ruokatarvikkeita on paljon, miettiä mihin ne mahdutetaan yön ajaksi. Yleensä soppakirkon jälkeen ei ruokaa ole enää jäljellä."

"Soppakirkko on ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma ja meillä on ennen ruokailua aina hartaushetki. Keittiössä meillä on hauskaa ja työtehtävät ovat muotoutuneet hyvin. Ilman vapaaehtoisia keittiöapulaisia tätä työtä ei voisi tehdä."

"Nytkin ajattelimme, että kun on hiihtolomaviikko, niin ei varmaan tule ihmisiä, mutta laskin kävijöiden lukumääräksi 57. Lounas on periaatteessa ilmainen, mutta vapaaehtoisesti ruokailija voi lahjoittaa pienen summan keräyskoriin."

Kesäisin soppakirkko toimii vain ruoanjaon osalta, silloin ei valmisteta lounasta.

Soppakirkossa on hyvä olla

Tuula Prusti on Ruotsista tullut paluumuuttaja.
"Kuulun helluntaiseurakuntaan, olen yksinhuoltaja ja minulla on viisi lasta, jotka ovat jo aikuisia. Lasten muutettua pois kotoa elämäni tuntui tyhjältä, ja tätä tyhjiötä pyrin täyttämään käymällä tansseissa. Tunsin aina kuitenkin sisimmässäni, että se elämä ei ollut minua varten ja sitten uudistuin uskossani. Tänne tulin tuttavien kautta ja tämä on ihana, kodikas paikka ja koen täällä hengellistä yhteyttä. Ruoka ei ole pääasia, vaan tämä ilmapiiri ja ystävien kohtaaminen on myös tärkeää ja hoitavaa."

Toinen Tuula, Tuula Autio on myös yksinhuoltaja, jonka lapset ovat jo lentäneet pesästä.
"Olen käynyt täällä soppakirkossa 2-3 vuoden ajan. Tulin mukaan Alfa-työn kautta. Olen tutustunut uusiin ihmisiin ja voin vaihtaa ajatuksia muiden kanssa. Tarvittaessa olen saanut myös sielunhoitoa ja hengellinen anti on tärkeää. Voin mennä rukoiltavaksi, jos on vaikeita asioita elämässä. Minua viehättää täällä kodinomaisuus, lämmin ilmapiiri. Kaikkia kohdellaan samanarvoisesti. Avoimuus ja välittömyyys ilmenee ihmisten kanssakäymisessä.
On hienoa, kun ruokaa ei heitetä roskiin, vaan se hyödynnetään tarvitseville ja voihan tässä säästää vähän oman talouden ruokamenoissakin. Ruokajaossa toivoisin kaikkien huomioivan toisensa, ettei ahneus iskisi, vaan kaikille riittäisi elintarvikkeita."


Vasemmalla Tuula Autio ja oikealla Tuula Prusti

Hilkka Koivusalo
12.03.2016
Tunnelmia Soppakirkosta 12.03.2016
Vierailulla varkki-illassa 22.02.2016